De Slingelandkapel

De Slingelandkapel

Ontstaan

De Slingelandkapel is in 1967 ontstaan als boerenkapel en is  onderdeel van muziekvereniging Concordia Beltrum. De naam is afgeleid van “de Slinge”, de beek die stroomt door de plaats van herkomst: het Achterhoekse Beltrum.

De kapel speelde aanvankelijk vooral Egerländer-en amusementsmuziek en deed dat onder leiding van enkele enthousiaste eigen leden.

Kapelmeester

Vanaf 1996 kwam de muzikale leiding in handen van een beroepsmusicus, Robin Loff.

Robin is in het dagelijks leven (bas)klarinettist van de Marinierskapel der Koninklijke Marine en geeft daarnaast leiding aan orkesten in de regio. Hij heeft zich gespecialiseerd in de interpretatie en speelstijl vd de Egerländer, Böhmisch/Märische muziek. Hij speelde onder andere bij de Glanerbrugger Muzikanten en het orkest van Herman Engelbertinck und seine Egerländer Musikanten. Onder zijn leiderschap heeft de kapel een enorme progressie doorgemaakt in de genoemde muziekstijl. Als kapelmeester is hij met zijn gepassioneerde voorkomen het boegbeeld van de Slingelandkapel.

De kapel

De Kapel bestaat momenteel uit 22 enthousiaste muzikanten, die de verschillende kapelsecties bezetten. Te weten

  • het slagwerk
  • het koper; de bas tuba’s, trombones, baritons, flügelhorns en trompet
  • het hout; klarinetten, saxofoons en dwarsfluit
  • de zang.

Daarnaast heeft de kapel de beschikking over geluidversterkingsapparatuur en een technicus.

Een optreden

De kapel brengt U een gevarieerd programma en heeft daarbij kwaliteit hoog in het vaandel staan. U kunt tijdens een optreden klassiekers van stijlicoon Ernst Mosch verwachten, maar ook nieuwe stukken van een jongere generatie componisten worden met enthousiasme gespeeld en ontvangen. De muziek bestaat vooral uit vrolijke polka’s, verfrissende marsen en romantische walsen, maar als het programma dat vraagt worden ook andere bewerkingen met “schwung” gespeeld. Tevens worden ter afwisseling ook solo- en zangoptredens gebracht en worden de stukken ingeleid door Robin Loff. Kortom een optreden

Activiteiten

Elk najaar wordt in het verenigingsgebouw een eigen bokbierconcert georganiseerd: de Bok is los. Daarnaast wordt regelmatig medewerking verleend aan de eigen verenigingsevenementen en worden optredens verzorgd in de regio, maar ook daarbuiten. Te denken valt aan muziekfeesten, (terras)concerten of een Frühschoppen.

Repetities vinden doorgaans plaats op de zondagmorgen, volgens een planning van ongeveer 1x per maand in het verenigingsgebouw Dacapo, Haarstraat 1a te Beltrum.

Sociale Media

Ook is de kapel te volgen op sociale media viaFacebook en Instagram onder de naam “Slingeland kapel Beltrum”.

 

Contactpersoon

De Slingelandkapel is te bereiken via Anne Groot Zevert,

emailadres: grzanne@hotmail.com

tel: 0612814422

© 2024 Muziekvereniging Concordia Beltrum
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com