Slagwerk

Slagwerk

De A-Slagwerkgroep van Concordia Beltrum

Wij zijn de A-Slagwerkgroep van Concordia Beltrum. Wij zijn allemaal begonnen in een samenspelgroep van beginnende slagwerkers om de “slag” te pakken te krijgen. Na het behalen van onze diploma’s zijn we doorgestroomd naar wat nu de A-groep is. Via de C en B slagwerkgroepen worden wij jaarlijks versterkt met enthousiaste nieuwe slagwerkers.

We bestaan momenteel uit een tien koppige ambitieuze slagwerkgroep. We spelen enkele jaren met deze hechte groep en zijn begonnen met wat klassiekere slagwerkstukken. Sinds de komst van onze dirigent, Kevin Tolkamp, spelen we anders dan de traditionele slagwerkstukken en vanuit de groep kwam een idee om eens popliedjes te gaan spelen. Deze weg werd ingeslagen met een happy hardcore medley met nummers van DJ Paul Elstak en demisiado corazon van Willy de Ville. Echter vonden wij dit nog wel erg tam en moest er voor het voorjaarsconcert 2014 eens iets ruigers uit de kast getrokken worden. Dit werd Killing in The name van Rage Against The Machine. Dit in samenwerking met een combo en onze eigen graag gehoorde zanger. Sindsdien speelt de slagwerkgroep nummers van Coldplay, Sheppard, Avicii en zelfs André Hazes.

De laatste jaren spelen we niet alleen in samenwerking met ons vertrouwde orkest maar ook met zangkoren en andere slagwerkgroepen. Een voorbeeld hiervan is winterdrums waarbij vele getalenteerde slagwerkgroepen zich ten gehore brengen. De aankomende jaren hoeven wij niet stil te zitten. Aan ideeën en jeugd hebben we een goede basis om nog jaren met veel plezier te werken aan onze hobby slagwerk. 

De B en C slagwerkgroep van Concordia Beltrum

Nadat de slagwerk leerlingen een jaar les hebben gehad kunnen ze kennis gaan maken met een samenspelgroep, de C-slagwerkgroep. Dit is voor de ontwikkeling en plezier van de slagwerk leerling erg belangrijk. Want spelen op slagwerk doe je vaak niet alleen. Ze oefenen hiervoor elke week samen met elkaar en mogen dit een aantal keren per jaar laten horen bij een concert.

Ook bij slagwerk kun je diploma’s halen, de eerst is het Ajeugd-diploma. Hiervoor moeten ze laten zien dat ze zowel alleen als samen kunnen spelen. Als dit diploma behaald is mogen ze doorstromen naar de B-slagwerkgroep. Bij de B-slagwerkgroep komen er al wat meer instrumenten bij kijken, de pauken, een xylofoon, ect. Het gaat al steeds meer lijken op het “echte” werk!

De leerlingen krijgen naast de samen-spel-groep ook nog les. Bij deze les maar ook bij de samen-spel-groep worden de leerlingen voorbereid op het B-examen. Hierbij moeten de leerlingen net zoals bij het A-examen laten zien dat ze zowel alleen als samen kunnen spelen. Als de leerling het B-diploma heeft gehaald kunnen ze doorstromen naar de “grote” jongens en meisjes, de A-slagwerkgroep. Hier begint zoals al eerder genoemd het “echte” werk.

Mocht je de smaak te pakken hebben dan kun je zelfs nog voor een C en D diploma gaan. Hierbij ontwikkel je je niet alleen voor het traditionele slagwerk maar ga je ook examen doen op een xylofoon, klokkenspel, pauken etc. Op deze instrumenten wordt veel gespeeld door de A-slagwerk groep en zijn ook onmisbaar voor het spelen van bijvoorbeeld popnummers.

Niet alleen is het spelen in een samenspelgroep belangrijk maar het is ook nog eens heel erg leuk en gaaf als je samen iets moois neer kunt zetten. Daarnaast is het ook nog eens erg gezellig en bouw je samen een hechte groeps-band op.

Kevin Tolkamp

Kevin Tolkamp

Geboren 3 september 1990 te Winterswijk. Sinds januari 2013 dirigeer ik de slagwerkgroepen van Concordia.

De eerste echte kennismaking met muziek voor mij was het bloemencorso in Winterswijk. Een familielid speelde ook slagwerk en dat leek mij ook wel wat. Ik kwam terecht bij Eendracht Winterswijk en zo op de muziekschool. Hier heb ik slagwerklessen gehad van Gerben Grooten en Rutger Jansen. Ook heb ik een tijdje in het slagwerkensemble van de muziekschool gespeeld dit was onder leiding van Wim Dollekamp en ik heb nog in diverse popbandjes gespeeld. Tijdens de tijd op de middelbare school kreeg ik steeds meer het idee dat ik wel verder wilde met muziek en met name slagwerk. Daarom heb ik aan het eind van mijn vierde jaar VWO auditie gedaan aan het conservatorium te Arnhem. Ik werd aangenomen voor de vooropleiding. Deze heb ik tegelijk gedaan met VWO 5. Daarna ben ik overgegaan in de hoofdopleiding klassiek slagwerk op het Artez Conservatorium te Arnhem. Op 11 december 2012 ben ik afgestudeerd. Ik had op het conservatorium les van o.a. Martin Geessinck, Jan Roel Hamersma, Peter Prommel en Mark Voermans. Vanaf oktober 2015 ben ik actief als slagwerker bij een van de defensie orkesten, de Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’.

Daarnaast dirigeer ik de Drumband Bredevoort en verzorg ik de slagwerkopleiding bij Eendracht Winterswijk.

Email: kevin_tolkamp@hotmail.com

Ronny Wolterink

Ronny Wolterink is geboren en getogen in Winterswijk-Meddo.
Hij volgde lessen aan de muziekschool te Winterswijk om hierna de richting “Klassiek Slagwerk” te kiezen aan het conservatorium in Enschede.
Deze studie werd in 1997 met goed gevolg afgesloten aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem.

Was als remplaçant o.a. werkzaam bij ‘Het Orkest vh Oosten’, ‘Het Gelders Orkest’, ‘Jeugd Orkest Nederland’, ‘Het Nederlands Koperensemble’, ‘Nordrhein-Westfälischer Jugendorchester’ en diverse (eu)regio-orkesten. Momenteel werkzaam als docent slagwerk aan de culturele instelling “De Leeuwenkuil” in Deventer en diverse verenigingen in de euregio. Tevens instructeur vd slagwerkgroep “St. Jan” te Meddo en oprichter/lid vh marimba-ensemble van dezelfde vereniging. Daarnaast free-lance slagwerker in diverse bands en orkesten.

Email: ron_wolterink@hotmail.com

© 2024 Muziekvereniging Concordia Beltrum
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com